Teknolojik gelişmeler ve pandemi gibi küresel sorunlarla çevrili, belirsizliklerle dolu bu çağda çocukların gelişim özellikleri ve davranış problemleri de günümüzün sorunlarıyla paralel olarak değişken ve karmaşık bir seyir izlemektedir. Bu sebeple çocuk yetiştirmek ve eğitim faaliyetlerini sürdürmek de esnek olmaktan ve yeniliklere ayak uydurmaktan geçmektedir. Çocuklarımızı daha iyi anlamak ve problem olarak tanımladığımız davranışlara ne tür yaklaşımlar sergileyeceğimizi dair yeni bakış açıları edinmek için faydalanabileceğiniz iki kaynaktan bahsetmek istiyoruz. İki çocuk annesi bir psikolog olan İsabelle Filliozat'ın bu kitapları kaleme alma amacı¸çocukların problem olarak adlandırılan davranışlarının altında karşılanmayan ihtiyaçlarının olduğu ya da bu davranışların anlamlandıramadıkları bir soruna karşı verdikleri bir tepki olduğunu görmemizi sağlamaktır. Aynı zamanda ebeveynlerin de duygularına ve yaşadıkları zorluklara da yer veren yazar çocuk yetiştirmenin zorlu bir serüven olduğu gerçekliğini de kabul etmektedir. Yazar aynı zamanda sunduğu çözümün genel geçer olmadığına, aile yapısını ve çevresel özellikleri de ele almak gerektiğine vurgu yapmaktadır.
"Denemediğim yol kalmadı" isimli ilk kitap 1-5 yaş arası okul öncesi dönemdeki çocukların yalan söyleme, çok soru sorma, ağlama krizleri, bitmeyen yaramazlıkları, yeme problemleri, söz dinlememe gibi yaygın davranışlarına çözüm önerileri sunmaktadır.
İlkokul çağındaki çocuğunuzun sorumluluk almama, tablete düşkünlük, dikkat dağınıklığı, öfke problemi, kurallara uymama gibi bu tür can sıkıcı davranışları aslında hiç tahmin etmediğiniz nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu kitap var gücünüzle ittiğiniz halde açamadığınız kapıları belki de sadece çekerek kolayca açabileceğinizi gösteriyor (Tanıtım Bülteninden).
"Çocuklarda Olumlu Davranış Geliştirme" konulu sunumumuzun ardından ailelere konuyla ilgili özet niteliğinde bu videoya da göz atmalarını öneriyoruz: https://www.youtube.com/watch?v=elBKVklvVI4&ab_channel=Anne%C3%87ocukE%C4%9FitimVakf%C4%B1